TIPS
טיפים

פעם, ובפועל לא עד מזמן כל כך, נראה היה שלדבר על עיצוב כעל משהו שהוא מעבר ליופי ואסתטיקה, היה מעין "חציית קו" לעבר עולמות רוחניים, ולכן – הס מלהזכיר. גם לי באופן הכי אישי, היה חשש הרבה פעמים לדבר עם אנשים על הרבדים האלו, שמה זה לא יתקבל טוב על ידם.
אולי זה חלק ממסע ההתפתחות האישי שלי, ואולי זה גם חלק מהמסע של כולנו קדימה, לתודעה עמוקה יותר ולהסתכלות רחבה יותר שהביאה אותי להבנה שהדברים צריכים פשוט להיאמר.
אני מרגישה את הצורך הפנימי לדבר את הדברים העמוקים יותר. את המשמעות האמיתית. על זה שלסביבה שלנו יש השפעה חזקה עלינו, בצורה שאי אפשר אפילו להבין ולתפוס עד הסוף. הסביבה משפיעה על וויסות מצב הרוח שלנו, על רמות האנרגיה שלנו, ובכלל על התחושה הכללית שלנו, שהיא הדלק הפיסי והמנטלי שלנו.
זו החוויה הכי אישית שלי ביום יום, בבית שלי , במשרד שלי, זו האמונה שלי (ואפילו הידיעה המוחלטת שלי), ולכן אין סיכוי שאני לא חולקת אותה עם העולם (לפחות עם אלו שירצו להקשיב).
כל מי שמכיר אותי היטב יודע שעיצוב בחיים שלי זה הרבה מעבר לטעם וליופי. זו דרך חיים, זה מיינדסט.
לכל אחד מאתנו יש צרכים ושגרה שכוללת הרגלים ומנהגים יומיומיים, ואני רואה את האתגר שלי, ביצירת חללים שיביאו את כל אלה לידי ביטוי במקסימום; מקסימום יעילות, מקסימום אנרגיה, מקסימום שמחה ובכלל – "וולביינג" כללי.
רק כמה דוגמאות קטנות, שאני בטוחה שאם תפנו לזה רגע של מחשבה, תראו כמה יש בזה היגיון וכמה גם אתם מתחברים לזה:
1. אלמנטים טבעיים עד כמה שניתן, בתוך החלל שבו אנחנו נמצאים, אם זה בית ואם זה משרד, משפיעים לטובה על מצב הרוח שלנו, ובייחוד על תחושת השקט והרגיעה שלנו, ולכן מפחיתים תחושות של מתח וחרדה.
גם אוורור טוב, טמפרטורות נעימות ונוחות, משפיעות באופן ישיר על איך שאנחנו מרגישים במקום מסוים.
2. צבע משפיע על מצב הרוח שלנו, במודע או שלא במודע. למשל, צבעים בהירים אבל נועזים בדרך כלל יהיו ממריצים ומרוממים. לעומת זאת, גוונים רכים וניטרליים יותר יכולים ליצור תחושה של רוגע ושלווה.
(על אף כל זאת, אני תמיד אומרת שכל אחד מגיב אחרת לצבעים שונים, ולכן חשוב לבחור פלטת צבעים שמהדהדת כל אחד ואחד באופן אישי).
3. חשיפה לאור השמש מעלה את רמות האנרגיה ומגבירה את מצב הרוח. בעניין הזה פשוט אסור לוותר. אם יש לכם אפשרות, תכניסו כמה שיותר אור טבעי לתוך החלל שלכם.
4. סביבה עמוסה ולא מאורגנת יכולה להשפיע לרעה על מצב הרוח ועל תחושת הרווחה הכללית. חוסר ארגון יכול להוביל לתחושות של מתח וחרדה, פשוט כי הוא לא מאפשר שחרור והרפיה.
5. חללים ציבוריים כמו משרדים, חנויות, מסעדות וכו', שמעוצבות באופן מזמין ונעים, יכולים לעזור לפתח תחושה של שייכות, נאמנות וקהילתיות. והפוך – חללים ציבוריים שהם לא מעוצבים, מעוצבים בצורה קרה, מוזנחים, עלולים לגרום לתחושת בידוד וניתוק.

את הבית הפרטי שלי עיצבתי עוד לפני שהתחלתי לעסוק בעיצוב פנים באופן רשמי.
אמנם למדתי עיצוב פנים כבר לפני יותר מ 17 שנים, אבל באותו זמן הייתי עדיין עורכת דין, ותוך כדי כתיבת טיוטת הכרעת דין לשני תיקים עצומים, זה היה פרוייקט האור שלי. הרגשתי שסוף סוף אני נוגעת בזוהר, בחלום.
ניצלתי את חופשת הלידה עם הרביעי שלי (שנת 2009) להסתובב בלי סוף: ריצופים , חיפויים, מטבח, פתרונות תכנון, אלומיניום, נגרות ועוד ועוד (הבית היה "דגם" של אדריכל). ידעתי שגם אם נצטרך לקחת משכנתא גדולה יותר, אני את הבית הזה מרהטת עד הסוף, עד שארגיש שהוא שלי, שהוא משקף אותי ואת בני המשפחה ושהוא מקום שנתענג עליו וממנו כל יום.
אלו התמונות מאז. כמובן שעם השנים הצרכים השתנו והבית השתנה עוד ועוד. מה שלא השתנה זו התשוקה שלי לעצב אותו כל פעם מחדש, כי הוא הממלכה הפרטית שלנו. הוא משקף אותנו, את ההתפתחות שלנו עם השנים, את האנשים שגדלנו להיות.

בשנים האחרונות, ובטח מאז שהקורונה נכנסה לחיינו, הבנו שהיברידיות זה שם המשחק. המושג הזה נקשר לא מעט לתחום העבודה: עבודה משולבת מהבית, מבתי קפה, ממשרדים שיתופיים וכו'.
אבל ההיברידיות לא מסתיימת שם. השנים האחרונות, שהביאו איתן האצה מטורפת של תהליכים פסיכולוגיים, תודעתיים וטכנולוגיים הביאו אותנו להבנה שהיברידיות פשוט עושה את החיים שלנו נוחים יותר והיא חייבת לבוא לידי ביטוי גם בתחום של עיצוב. מעבר לאפשרויות החדשניות ולאקלקטיות בצבעוניות ובחומרים שההיברידיות מאפשרת, יש בזה גם יעילות משמעותית. למה להשתמש בחלל כממלא פונקציה אחת, אם הוא יכול לשמש אותנו בצורה מגוונת?
למשל, חדר רחצה שמעבר לפונקציונליות שלו (מה שהיה נהוג יותר פעם) הוא גם ספא מפנק שזורק אותנו בחוויה לאחת החופשות שהיינו בהן.
דירות עירוניות שהופכות להיות "ירוקות" ומכניסות פנימה צמחים וירוק, ובכלל, עירוב חומרי עיצוב ירוקים בשיפוץ של דירה .
מכוני כושר וספורט שהופכים להיות מכוני "לייפסטייל" ומציעים חוויות מעמיקות ומשמעותיות יותר, כמו: מכירת בגדי ספורט, מכירת מוצרי תזונה בריאים, פופ אפים להרצאות, בתי קפה בריאותיים וכו'.
חללים בתוך הבית שמשמשים כ"גם וגם": גם עבודה במהלך היום וגם חדר אירוח או שינה מפנק בסוף היום. בלא מעט דירות ובתים ששיפצתי הכנסנו שולחן עבודה לאזור המטבח או פינת האוכל, או אפילו הקצו לכך מקום בחדר השינה הפרטי של הלקוחות, הכל לפי הצרכים וסגנון החיים של הלקוח.
כשבאופן כללי התפיסה משתנית מ"מה נכון" ל"מה נכון לי", ברור שיש הרבה יותר מקום להיברידיות בחיים שלנו.

אי אפשר להתעלם להתעלם מה"קולות" סביבנו... התייקרויות בכל תחום כמעט, עליות מחירים, אינפלציה וכו' –
למרות המצב, הלא פשוט, אם מתנהלים בחוכמה, ניתן לבנות או לשפץ, גם בתקופה כזו. השאלה היא רק "איך?"
לפני הכל, כדאי לתכנן את השיפוץ ולבצע "תיעדופים", כלומר - להכין רשימה לפי סדר החשיבות של הדברים: מה הכי חשוב ולא הייתם מוותרים עליו ועל מה ניתן לוותר או לדחות למועד מאוחר יותר.
שנית, השוואות, השוואות, השוואות..... אם זה היה ברור בעבר, עכשיו זה כבר בלתי נמנע. יש לבקש מספר הצעות מחיר מבעלי מקצוע, וכמובן לא לסגור עם בעל מקצוע ללא משא ומתן.
שלישית, אם ניתן להתאגד לקבוצה ולרכוש יחד (בבנייה חדשה זה פופולרי יותר, אך כמובן שאפשרי גם בשיפוץ), זה יכול לחסוך הרבה כסף.
רביעית, לא תמיד שווה לרכוש "מותגים". לפעמים זה מוצדק, ולפעמים זה רק "שם". כדאי לעשות מחקר קצר ולראות מה ואיפה הכי כדאי לרכוש. היום אפשר למצוא מוצרים איכותיים גם דרך אתרים זולים יותר, אם בחו"ל ואם בארץ.

שימוש בטקסטורות בעולמות של ארכיטקטורה, עיצוב פנים ואומנות, הם עוד דרך ליצור מראה אסתטי ומעוצב (ברמה הכי מודעת שיש), אבל לפעמים אפילו מבלי שנשים לב, הם יכולים גם לעורר מגוון רגשות ולהשפיע על רמות האנרגיה שלנו.
לדוגמה, מרקמים חלקים ייצרו בדרך כלל תחושה של רוגע ושלווה, ומרקמים מחוספסים יכולים לעורר אצלנו תחושות של ריחוק, מעין התרגשות ולפעמים אפילו חוסר שקט.
שימוש בחומרים ובמרקמים טבעיים, כמו : עץ, בדי כותנה וכו', משפיע לטובה על התחושה הכללית, משום שהם מייצרים באופן אוטומטי חמימות ונוחות, בעוד מרקמים קרים, כמו אלו העשויים ממתכת או זכוכית, יכולים ליצור תחושת קור, ניתוק או אי נוחות.
השילוב הטוב ביותר של טקסטורות בעיצוב פנים בכל מקרה יהיה תלוי בסגנון ובאסתטיקה של החלל, וכמובן בהעדפות האישיות של הלקוח ובצרכים הספציפיים.
השילובים הפופולריים יהיו בדרך כלל :
• משטחים חלקים ובדר"כ גם מבריקים, כמו זכוכית או מתכת, עם בדים בעלי מרקם, כגון קטיפה או פשתן.
• טקסטורות מחוספסות וטבעיות, כמו עץ או אבן, עם טקסטורות רכות וחלקות יותר, כמו צמר או משי.
• שילוב של סוגי עץ ומתכת שונים יכול ליצור ניגוד ויזואלי מעניין.
• שילוב של סוגי בדים שונים כמו משי, צמר וכותנה יכול ליצור אווירה נעימה ומזמינה.
השאיפה שלי וכנראה של כל מעצב פנים היא לעשות שימוש חכם ומדויק בטקסטורות, באופן מאוזן ומשלים ושיותאם לכל חלל ולצרכים שלו באופן ספציפי וייתן את המענה הטוב ביותר: גם מבחינה אסתטית, גם מבחינת יעילות ופונקציונאליות וגם מבחינת האווירה והאנרגיה שהחלל מיועד לשדר.
מבחינתי זה תמיד סוג של "פיצוח" , מאתגר אבל מלא בהנאה.